onsdag 21 juni 2017

Identitet är en mänsklig rättighet

Digital ID för alla

Den skotska ICT-sajten FutureScot skriver om Microsoft och Accentures planer på att skapa digitala identiteter för världens befolkning.  Ett ID-nätverk baserat på blockkedjor är under uppbyggnad och sponsras av FN med målet att förse mer än en miljard människor över hela planeten en legal identitet utan papper.

FN ligger på

En prototyp av systemet är presenterad och en tydlig målgrupp är flyktingar som med tekniken ska få hjälp att styrka sin identitet och därmed kunna ta del av de FN-stadgade rättigheterna med tillgång till samhällets tjänster som sjukvård, utbildning, bank m.m. En digital identitet ska vara en mänsklig rättighet.

Spinoff från digital valuta

Blockkedjor utvecklades först som en slags liggare för alla s.k. bitcointransaktioner, den digitala valutan alltså. Dessa har efterhand hittat tillämpningar inom många andra områden för att hålla reda på dataflöden. Utvecklingsarbetet runt ID handlar om att sätta befintliga publika och kommersiella persondatabaser i kontakt med varandra så att även papperslösa kommer att ha en chans till identifiering. Projektet som heter ID2020 fokuserar på att säkerställa en teknik som verkligen möter upp till individers reella behov runt identifiering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar