fredag 16 juni 2017

En operatörs syn på IoT.




Mäta istället för surfa

Läser i Elektroniktidningen om Telenors syn på dagens och framtidens IoT-marknad och hur man ska tjäna pengar på korta mätskvättar istället för prat, surf och video.

IoT är det nya M2M

Telenor Connexion sysslar med uppkopplade prylar som förr hette M2M (Machine to Machine) och nu heter IoT (Internet of Things). Tillväxten är stor och de omsätter många 100-tals MSEK så miljardmarknaderna finns helt klart runt hörnet. Deras lösningar finns i massor av länder och roamingavtalen med andra operatörer är därför viktiga så att man får bra täckning internationellt. 

Helhet och tradition

Telenor fixar hårdvara, uppkoppling, molntjänster, drift och även referensdesign åt kunden om man vill komma igång snabbt. GPRS i 2G-näten dominerar fortfarande och man har inte sett några större incitament änsålänge för att lämna detta bakom sig. Detta är robusta system med bra täckning, speciellt i de lägre frekvensbanden. 

LTE, Lora eller Sigfox

NB-IoT (Narrowband) för LTE ger samma bandbredd som GPRS men är strömsnålare och billigare och har också bra täckning i 800MHz-bandet. Två smalbandiga alternativ är Lora och Sigfox där speciellt Lora är intressant för startups och studenter som vill komma igång snabbt och göra något konkret. NB-IoT har inte fått skjuts än men kommer utan tvekan bli stort i takt med digitalisering av alla möjliga branscher och utrullning av IoT-system lite varstans. Lora är lite grand som wifi med lång räckvid och låg bandbredd. 

5-dollarsmoduler i siktet

Prissättningen för NB-IoT-noder idag är svår att bedöma eftersom det är så skilda behov som sätter igång det hela. Affärsmodellerna kommer se olika ut från fall till fall. Men en gissning på 5 USD per modul är inte orimlig. 

Inlärning, intelligens och moln

Telenors molnerbjudande bygger på Amazons teknik och AI + maskininlärning är givna komponenter i helheten. SIM-korten blir kvar men ska kunna byta profil elektroniskt (görs redan i 3G) och 3GPP är viktig aktör i sammanhanget.

En operatörs vision alltså. Få se...



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar