söndag 18 juni 2017

Amazon har snart allt i sin nätbutik


Hellre klicka än sticka till affären

Wired skriver om att Amazon tänker köpa Whole Foods Market för 13 miljarder dollar. Grundaren Jeff Bezos har en vision om att skapa en "worlds store" och han är på god väg. Bra eller dåligt för konsumenter, andra butiker, jobben m.m? Det kan man ju alltid diskutera men ett tecken i tiden är det definitivt. Prognoserna pekar generellt mot allt fler näthandlare och allt mindre shopping-mall besökare.

Butik med allt till alla

Redan för 17 år sedan sa Bezos att Amazon i framtiden skulle kunna sälja allt till alla vilket var hans huvudvision för nätbutiken Amazon som idag är värt 500 miljarder dollar! Visionen ifrågasattes då och företaget kämpade hårt med lönsamheten men har alltså vuxit så det knakar sen dess.

Fördelar och nackdelar

Skapar Amazon då butiksdöd och arbetslöshet? Det kan diskuteras. Visst läggs massor av butiker ner och personal förlorar jobben men samtidigt ger den ökade näthandeln samhällsfördelar. Hemleveranser  ger mindre körande med egen bil och den nyinköpta matleverantören Whole Foods Market har hälsoprofil och gynnar folkhälsan.

Fortfarande kul att shoppa som vanligt

Jaha vad kul då, att sitta hemma och klicka fram mat och allt annat. Då slipper man ju se folk. Hmmm... Jo Bezos är ju smart nog att förstå att alla inte bara vill göra så utan även socialshoppa lite grand. Så han öppnar faktiskt både fysiska boklådor och supermarkets som komplement trots att det är mot hans vision.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar