onsdag 21 juni 2017

Skolan i mobilen


Zuckerberg och Gates stöttar varsina initiativ inom digital inlärning och Bloomberg Technology skriver om detta. 

Disney inspirerar

Marc Zuckerberg stöttar en Disneyliknande approach för smarta barn i Indien som bor långt ifrån bra skolor. Appar lär dig matte och vetenskap i din egen takt och företaget som levererar on-lineutbildningen heter BYJU'S och de "Disneyfierar" utbildningen genom att göra den engagerande, rolig och tillgänglig överallt.

Live blev mobil

Grundaren Byju Raveendran föredrog själv som elev att studera hemma istället för att lyssna på lärare och hjälpte sen fler och fler av sina vänner att klara sina examina. Han började coacha kompisarna i ett klassrum och intresset växte snabbt, så också hans företag. Hans live-sessions för utbildning flyttade så småningom in i mobilen som en självinlärningsapp (K-12) med inriktning på matte, vetenskap och engelska. Appen blev populär i lärarfattiga områden.

Läromedel når ut med nya grepp

BYJU'S når ut till 1 % av Indiens elever idag och det växer i rekordfart. Det betraktas som en mindre revolution inom utbildning och affärspotentialen är enorm. Mobilerna blir bättre och internetprestanda ökar hela tiden så det finns utrymme för tillväxt i branschen.

Konkurrenten Khan Academy kör ett koncept med gratis YouTube videos och Toppr siktar på elitstudenter inom ingenjörs- och medicinfacket. Cuemath jobbar med matte och Vedantu erbjuder live-undervisning online.

Disneyaspekten på det hela syftar på inslag av video, animation och interaktiva verktyg för att förklara saker. Pizzor förklarar bråktal, tårtor visar cirklar och segment och en basketmatch demonstrerar hur en projektil rör sig.

Ungdomar inom film, musik, animering, grafik är med och skapar lektionerna och slutprodukterna är några minuter långa vilket tilltalar kidsen. Och konceptet utmanar den gamla modellen med lärare framför svarta tavlan som undervisar i traditionella lektionstimmesformat. 

Gratis från Gates

Khan Academy backas upp av Microsoft-Gates och är att betrakta som riktigt demokratiska video-tutorials eftersom de är helt kostnadsfria.

Investerar för nya generationens skola

Sequoia Capital, Silicon-Valley riskkapitalfirman nummer ett, hoppade på tåget 2015 och många andra hakade också på och BYJU'S värderas idag till mer än 700 MUSD. Appen levererar lärande innehåll till barn långt ner i åldrarna och 3-4 åringar har användning för den. Det här är generation smartphone, födda med skärm i handen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar