lördag 13 januari 2018

IVECO Daily ger mersmak! Elektrisk husbil är framtiden!

Här finns material!

Transportbilen Iveco Daily finns nu som helektrisk variant och denna kan man i teorin (och i praktiken) faktiskt bygga om till helelektrisk husbil. Husbilsfirman Dethleffs har gjort ett försök som du kan läsa om i ett tidigare inlägg i bloggen. Här kommer en video som har större ambitioner än jag med denna bil. Han ska konvertera en IVECO till en riktig helektrisk husbil. Jag bygger bara ett koncept. Heja! Kolla videon där han testar bilen.

Testplattform!

Det första problemet testaren ser med en helelektrisk husbil är att köra långa sträckor på en motorväg med en tung bil. Detta är ett typiskt husbilsägarscenario. IVECOn är ingen lösning idag  men en bra bit på vägen som det beskrivs. Och bilen finns att köpa och experimentera med!

En leksak på ett nöjesfält!

Testföraren sätter sig i den elektriska lastbilen och utbrister: - Det är som en leksak! Det känns som jag är på ett nöjesfält! Till en början kör han med tillagt ljud (elbilar är tysta annars) för att göra medtrafikanter medvetna om att en bil är på rull. När han slår av ljudet blir det bara lite tystare. Han kör förbi en camping i Düsseldorf som ska vara den största i världen, ut på motorvägen och trampar plattan i mattan för att kolla prestandan. 8o km/t blir resultatet när motorn varvat upp. Vid nästa avtagsväg använder han växellådan för bromsning vilket genererar laddning tillbaks i batteriet.

Vill inte tillbaks till diesel!

Testföraren blir lyrisk efter ett tag. Jag vill inte tillbaks till diesel! Jag förväntade mig inte detta! När han passerar den gigantiska campingplatsen på vägen tillbaks från testturen ser man en närmast oändlig rad dieselhusbilar passera revy där han lyriskt tyst och elektriskt  viner fram på framtidens husbilsplattform. Efter inbackning i rutan och parkering så får vi en blick in i det rena motorrummet med batteriladdare och  superkondensatorer som laddar batterierna. Räckvidden ska vara 20 mil. Fantastiskt tur enligt föraren och han avslutar med att han inte kan vänta på att få tag på en egen sån här.

Konceptet håller för 2022

Jag känner spontant att detta kan absolut evolvera till  tredubbla räckvidden inom 4 år (2022!) för en medelstor husbil så det ger råg i ryggen för att jobba vidare på projektet. Yes!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar