fredag 5 januari 2018

Intelprocessor blir slöare efter buggfix

Processorbugg bjuder in hackare

Bloomberg Technology skriver om Intels bekräftelse runt processorbuggar som resulterar i sårbarhet från hackning och menar att andra chiptillverkare har samma problem. Dom jobbar nu tillsammans med bl.a. AMD, ARM och operativsystemsleverantörer för att lösa detta eftersom det betraktas som ett branschproblem. Buggen som det pratas om ger tillgång till datorernas minne där t.ex. lösenord ska ligga. Alla Intelchipbaserade datorer som är yngre än 10 år ska vara påverkade.

Snabbt blir slött efter fix

Inte bara datorer utan även mobiler m.m. ( som ju egentligen är datorer) har mikroprocessorer som är konstruerade för att gissa vad användarna ska göra närmast. Detta används för att öka snabbheten i svarstider m.m. Aggresiv kod kan missbruka detta och t.ex. roffa åt sig lösenord och accelerationsmekanismerna är som sagt ett branschproblem och inte unikt för Intel. Åtgärder är på väg men slöare datorer är att vänta i kölvattnet på fixen.

Microsoft schysst, Apple tyst

Microsoft har svarat snabbt med en uppdatering av Windows 10 och äldre versioner för att skydda användare som har Intel, ARM och AMD som processorhårdvara i sina datorer. Även deras molntjänster fixas med dessa uppdateringar. Apple är tysta änsålänge.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar