tisdag 2 januari 2018

Het solcellsteknik från MIT

Dubbel effekt från hustaken

MIT Technology Review skriver om solenergi och hur nya apparater med hjälp av
fokuserade solstrålar nu i praktisk användning kan ge bättre energiutbyte och ekonomi än traditionella kiselbaserade solceller. Solpaneler breder nu rekordsnabbt ut sig på världens hustak och andra tillgängliga solexponerade ytor.

Sol-värme-ljus-el

Den nya apparaten omvandlar först solenergi till värme som sen omvandlas tillbaks till ljus inom bara det spektrum som solcellerna kan använda dvs det mellan rött och violett. 
All energi i det inkommande solljuset samlas in och en "utstrålare" gör sen om värmen till spektrumbegränsat ljus där allt kan tillgodogöras av solcellen på ett effektivt sätt. Nanoteknologi och optiska filter "återvinner" också fotoner som ger ännu mer värme höjer systemets verkningsgrad ytterligare några procent. Färdigutvecklat menar man att tekniken kan erbjuda minst dubbla verkningsgraden jämfört med dagens bästa solceller.

Funkar efter solnedgång

Idag är tekniken för dyr och funkar endast i vakuum men tekniken utvecklas snabbt. Forskarna kollar även hur lagring av värmen med smarta metoder kan ge ett system med kontinuerlig leverans av solkraft. Att lagra värme är som bekant lättare och billigare än att lagra el.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar