lördag 16 december 2017

Internet inte längre lika för alla

Särbehandling på gång


Mycket skrivs om nätneutraliteten nu. Som här på ComputerSweden där man läser om den av FCC 2015 beslutade lagen som förbjuder bredbandsleverantörer att särbehandla olika nättjänster. Lagen riskerar nu att upphävas.

Trump vill avreglera

Trump driver på eftersom han betraktar det som en onödig reglering av näringslivet. Att han inte förstår nyttan med nätneutralitet är uppenbart. Om en operatör skulle slippa dessa regleringar kunde hen t.ex. kunna sänka hastigheten på förmedlingen av Twitterinnehåll för att promota andra mikrobloggar. Undrar vad presidenten skulle tycka om det? 

Motorväg till för alla

Principen med nätneutralitet är att man betalar för sin uppkoppling, hastighet och datamängd och sen bestämmer man som internetanvändare själv vad man vill använda detta till. Strömmad film, sociala medier, molnlagring eller annat, det kvittar. Det viktiga är att företagsjättar som Netflix, Facebook eller Amazon inte ska kunna köpa sig företräde genom att betala operatörerna för att favorisera deras tjänster med ökad hastighet. 

Politiker får gräddfil

Det riktigt läskiga blir när detta utnyttjas i politiska syften där vissa mediekanaler kan betala sig fram för att just deras åsikter och annonsörer ska få gräddfil till konsumeter och väljare.

Sverige inte bättre

USA är inte ensamt. I Sverige har både Telia och Tre trots EUs regler för nätneutralitet hittat luckor i lagen och erbjuder obegränsad mobildata och tilläggstjänster för  sociala medier samt musikstreaming.  Och orsaken till operatörernas intresse är nya intäktskällor. Som bara de stora jättarna har råd att betala och därmed hindras de finansiellt svagare uppstickarna att komma in och konkurrera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar