torsdag 7 december 2017

Bitcoin orsakar strömavbrott

Bitcoin rusar


I Wired kan man läsa om den digitala kryptovalutan Bitcoin. För ett år sen var den värd ca 1000 US-dollar och idag har den passerat 10000-strecket. Maffig uppgång.

Ersätter vanliga pengar

Bitcoins behöver inga regeringar som säkrar upp ett lands valuta och inga banker som sköter betalningar. Man kan köpa en bitcoin (kostar alltså 10000 dollar idag) för vanliga pengar eller välja att skapa en ny som sedan kan användas för att överföra värde till en annan person. Den ersätter vanliga pengar.

Slukar energi

Men det intressantaste och också oroande med valutan är inte den dramatiska uppgången i värdet utan hur den påverkar energiförsörjningen i världen och därmed klimatet. Det kostar nämligen väldigt mycket energi att skapa och överföra nya bitcoins och vi pratar MYCKET energi. En enda bitcointransaktion kräver lika mycket energi som ett tiotal hus förbrukar per dag och växer bitcoin till sig så kommer det bli allvarliga energiförsörjningsproblem och mycket negativ klimatpåverkan. Redan idag orsakar bitcoin-mining strömavbrott i vissa delar av världen.

Gruvbrytning

Att skapa en ny bitcoin görs i en process som kallas för "mining". Bildligt talat så bryter man bitcoins som i en gruva. Till ett mycket högt energipris. Det är extremt omfattande matematiska problem som ska lösas och som därför kräver extremt mycket datorkraft. Både skapandet och överförandet av bitcoins är alltså väldigt energikrävande.

Ingenting är gratis. Inte ens bitcoin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar