fredag 13 januari 2012

Nu ska Ericsson…


…börja handla mer med patent. Hittills har man sålt rättigheter för andra att använda uppfinningarna (licenserna alltså) för nästan 5 miljarder SEK per år. Nu ska det säljas mer! Man har nästan 30.000 patent i portföljen, en hel del av dom inom paradgrenen mobil telekom. Detta är ett glödhett område som inte minst tydliggörs av de stora pågående tvisterna mellan Apple-Samsung och Oracle-Google. Det är smått löjliga summor som man stämmer varandra för i respektive intrång, storleksordning x antal miljarder dollar per fall.
Nortel har tidigare sålt patent för nästan 5 miljarder dollar till en gruppering av ett större antal företag där bl.a. Ericsson, Apple och Microsoft ingår. Man gick ihop för att brotta ner Google.
När nu Ericsson-VDn kavlar upp armarna och ska ut och kränga patent gäller det att manna upp med inte bara säljare utan även advokater. Insynen i Ericssons patentportfölj kommer ju definitivt att öka i och med att fler kommer använda dem. Alltså kommer fler och fler också hävda intrång på deras egna områden. Det lär bli svettigt när stämningarna ramlar in!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar